DOLAR 38,0054 0.43%
EURO 41,1387 0.33%
ALTIN 3.679,540,02
BITCOIN 33443293.67688%
Sivas

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir!

Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir!

ABONE OL
Ekim 4, 2024 10:21
Azerbaycan’ın JF-17 talebi: Türkiye kilit rol oynayabilir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pakistan-Çin ortak üretimi olan JF-17 savaş uçağının en güçlüsü olan Blok III versiyonu Azerbaycan yolcusu. Envantere katılacak bu uçak Türkiye için de çok önemli bir kapı açabilir. Uzmanlar, JF-17’lere eklenecek muhtemel Türk mühimmatların Ankara-Bakü-İslamabad üçgeninde yeni ve kritik bir dönem başlatabileceği görüşünde.

Geçtiğimiz günlerde Azerbaycan’da önemli bir savunma sanayii fuarı gerçekleşti. Medyada her ne kadar süreç Türk firmalar ve orada imza attıkları başarılı işler üzerinden okunsa da aslında gözlerden kaçmaması gereken kritik bir husus daha var.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, etkinlik sırasında Azerbaycan’ın Pakistan’dan sipariş ettiği JF-17 Blok III savaş uçağını da yakından inceledi. Bu uçağın yakın zamanda Azerbaycan envanterine gireceği zaten biliniyordu. Bugün bizim üzerinde duracağımız mesele bu uçaklara Türkiye’nin yerli/milli imkanlarla geliştirdiği sistem ve mühimmatların eklenmesi ihtimali.

İhtimal diyoruz çünkü henüz resmi bir açıklama yok. Ancak hem Blok II’de kullanılan Türk sistemleri hem de Blok III için de benzer bir yol haritası izleneceğine dair verilen sinyaller göz ardı edilmemeli.

Peki, Pakistan ile Çin’in ortaklaşa ürettiği, yakında Azerbaycan tarafından kullanılacak bir savaş uçağı Türkiye için ne anlama geliyor? Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını Savunma Sanayii Araştırmacısı Ahmet Alemdar ile konuştuk.

JF-17 savaş uçağının özellikleri

Meselenin özüne geleceğiz ancak öncesinde söz konusu savaş uçağıyla ilgili Alemdar’ın anlattığı bazı detayları aktaralım.

JF-17 savaş uçağı Pakistan ile Çin’in ortak geliştirme ve üretim faaliyetleriyle ortaya çıktı. Pakistan Hava Kuvvetleri’nin modern savaş uçaklarını oluşturan filolarında bu uçaklar görev yapıyor. JF-17 savaş uçağı projesi 2000’li yıllarında başına dayanmakla birlikte süreç içerisinde önemli iyileştirmeler yapılarak günümüzdeki en son ürün olan Blok III seviyesine getirildi.

Bu uçaklar özellikle Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya’daki ihalelerde maliyet-etkin bir alternatif olarak öne çıktı. Ancak bilindiği üzere içerisinde Çin menşeili ürünlere son yıllarda küresel anlamda bir karşı çıkış var. Projenin en önemli zayıf noktalarından biri bu. Ancak bu durum onu ‘gelişmekte olan ülkeler için’ uygun bir çözüm olma ayrıcalığından uzaklaştırmıyor.

Azerbaycan neden JF-17 Blok III almak istiyor?

Ahmet Alemdar bunun birden çok nedeni olduğunu söylüyor. JF-17 Blok III, serideki en önemli iyileştirmeleri barındırıyor. En önemli farklardan biri AESA radar. “Böylelikle hava-hava muharebelerinde hedef tespiti ve izleme kapasitesi önemli ölçüde arttı.” diyor Alemdar ve devam ediyor:

“Ayrıca Blok III, PL-15 gibi daha gelişmiş uzun menzilli hava-hava füzelerini kullanabiliyor. Pilotların durumsal farkındalıklarını arttıran tamamen dijital bir kokpite ve daha gelişmiş aviyonik sistemlere sahip. Elektronik harp kabiliyetleri açısından da öne çıkan bir uçak. Son olarak Blok III için eskiye nazaran çok daha güçlü bir motor kullanıldığını da belirtelim.

Azerbaycan Hava Kuvvetleri modernizasyon için önemli kaynaklar ayırdı. Dağlık Karabağ’daki çatışmaların kesin olarak bitmemesi ve bölgedeki güvenlik durumunun kaygan zeminde olması ihtiyaçları tetikliyor. Türkiye’den SU-25 Laçin modernizasyon hizmeti ve Bayraktar AKINCI TİHA tedariki de bunun bir yansımasıydı.

‘İki devlet tek millet’ sloganına kritik ek: Tek hava sahası
‘İki devlet tek millet’ sloganına kritik ek: Tek hava sahası
Bakü yönetimi, hava üstünlüğünü sağlamlaştırmak için modern nitelikte bir filo kurma niyetinde. Yeni nesil teknolojileri barındıran hem hava-hava hem de hava-yer görevlerinde etkin bir şekilde kullanılabilecek bir platform… Bu noktada Blok III potansiyel bir çözüm olarak uzun süredir masadaydı.

Bu noktada gözden kaçmaması gereken bir detay daha var. Azerbaycan’ın sorunlar yaşadığı Ermenistan’ın güçlü diasporası, batı menşei bir uçağın tedarik ve idamesinde türlü zorluklar çıkarabilirdi. JF-17’nin Çin ve Pakistan menşeli olması daha az diplomatik kısıtlama anlamına da geliyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.