Birçok alanda olduğu gibi tarımda da yeni denemeler ülkemiz açısından önemlidir. Gelecekte ilk değişikliklerindeki değişimler yanında tarım alanlarının da buna uygun yönelişlere açılmalıdır.
Bunun içinde tarım uğraşında bulunanların yıllardır edindikleri bilgi ve geleneklerinin de yenilenmesi bu yönelişlerde cesaretlendirilmesi için kamu ve sivil kuruluşların özendirici çalışmaları organize etmesi gerekliliktir.
Sivas,Konya ilimizden sonra en büyük yüz ölçümü olan bir ilimizdir. Konya’dan daha şanlı konumdayız. Karadeniz ile iç Anadolu geçiş ikliminin egemen olduğu Sivas Konya ilinden daha fazla yağış alan bir yerdedir. Konya iline göre dağlık alanları daha fazla olsa da topraklarının en az yarısı tarım faaliyetleri açısından uygundur.
İklim yapısı itibari ile Orta Avrupa ülkeleri,Ukrayna,Balkan ülkelerinde yetişen birçok tarım ürünü için ideal toprak ve iklim yapısına sahiptir. Kışlık sebzeler için uygun toprak yapısı ile önemli bir yer olabilir. Bunun için daha geniş alanlarda bu sebzelerin ekimi için gerekli donanım ve pazar açısından uygun birimler oluşturulmalıdır.
Koydes projeleri sadece yol ağırlıklı projeleri yaşama geçirmek yanında yeni yönelişler bilgilendirme,bilinçlendirme,cesaretlendirme yanında üretilen ürünlerin depolanması ve pazarlanması konusunda da hazırlıklı olmalıdır.
Ülkemizde REZENE denilen bir bitki vardır. Dereotuna benzer, ancak rezene dereotu gibi kısa ömürlü bir bitki değildir. Soğanımsı kökünden her yıl tekrar yeşertilebilir. Hoş
kokuludur ve güzel bir bitkidir.
Avrupa ülkelerine ve ABD’ye ihraç edilen bu bitkinin Dünyada ihracat miktarına göre Türkiye 11. sırada (9.895 ton) ve ihracat değerine göre 4. sırada (32.1 milyon USD) yer almaktadır. Ülkemizde rezene üretim alanı son 5 yılda %113 oranında artarak 33.857 da’a ulaşmıştır.
Rezene yetiştirilen Burdur ilinde 18 bin da üretim alanı ile en fazla rezene tarımı yapılırken, bu ili 12.9 bin da ile Konya ve 2.5 bin da ile Antalya takip etmiştir. Rezene bitkisinin tarımına ülkemizde ilk defa Burdur ili Tefenni ilçesinde başlanmış ve ticarete konu oldu- ğu yıllarda önemli bir kültür ve tarımsal bir kazanç sağlamıştır.
Bu ürün ile ilgili Tokat ve Sivas illerini içine alan bir araştırma çalışmasında Sivas topraklarında yetiştirilen Rezenenin gerek tohum gerek verim gerekse yağ açısından daha kaliteli olduğu görülmüştür.
Bu kalitenin oluşmasında en önemli etken Rezenenin sevdiği toprak yapısının Sivas’da olmasıdır. Rezene kireçli toprakları sever. Aynı zamanda rezenenin sevdiği oranda yağış düzeyindedir.
Rezene gıda,kozmetik,parfümeri ve sağlık alanında aranılan önemli bir bitkidir. ABD rezene ihtiyacını Hindistan Mısır ve Türkiye’den sağlarken ,Almanya,Fransa,Brezilya,Hollanda ülkeleri de ülkemizden rezene almaktadır.
Sivas çiftçileri rezene bitkisi ile tanıştırılmalıdır. Deneme üretimlerine başlanmalıdır. Tarim bilimleri ve Teknoloji Fakültesi bu konuda öncü olmalı valilik,belediye tarım ile ilgili kuruluşlar bu konuda yol açıcı olmalıdır. Sonuçta üretilen ürünlere bağlı ticaret ve sanayi de etkileneceğinden STSO da bu yolun açılmasında geleceği gören ve kuran olarak öncü olmalıdır.
Aziz Blas hikayelerinden medet umarak Sivas’a dışarıdan para geleceği hayalinden sıyrılıp,rezene üretimi ile Sivas ekonomisini güçlendirecek yönelişlere girilmesi elzemdir.
GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GENEL
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.