DOLAR 35,5424 0.29%
EURO 36,5895 -0.09%
ALTIN 3.101,930,29
BITCOIN 35910111.64411%
Sivas
-1°

PARÇALI BULUTLU

13:19

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Siber Güvenlik Başkanlığı Kuruldu: Türkiye Dijital Güvenlikte Yeni Bir Döneme Adım Atıyor
1098 okunma

Siber Güvenlik Başkanlığı Kuruldu: Türkiye Dijital Güvenlikte Yeni Bir Döneme Adım Atıyor

ABONE OL
Ocak 10, 2025 17:07
Siber Güvenlik Başkanlığı Kuruldu: Türkiye Dijital Güvenlikte Yeni Bir Döneme Adım Atıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 117’nci Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında, Türkiye’de siber güvenliğin sağlanması ve geliştirilmesi amacıyla Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu. Yeni başkanlık, siber güvenlik politikalarını belirlemenin yanı sıra, toplumu bilinçlendirme çalışmaları ve yerli-milli ürünlerin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütecek.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sefer Darıcı, Siber Güvenlik Başkanlığı’nın önemine ilişkin açıklamalarda bulunarak, siber güvenliğin ülkeler için gelecekte en kritik problemlerden biri haline gelebileceğini ifade etti.

“Siber Güvenlik, Kritik Bir Problem Olabilir”

Doç. Dr. Darıcı, teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte özellikle kuantum bilgisayarların siber güvenlik üzerindeki etkilerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Türkiye’de farklı kurumlar siber güvenlik konusunda önemli çalışmalar yürütüyordu. Ancak Siber Güvenlik Başkanlığı ile bu çalışmalar daha koordineli ve etkili hale gelecektir. İlerleyen dönemde, kuantum bilgisayarların gelişimiyle ‘Q Günü’ olarak adlandırılan, şifreleme mekanizmalarının kırıldığı ve kaosun yaşandığı bir durumla karşılaşabiliriz. Bu nedenle hazırlıklı olunması çok önemli.”

Geçmişte yaşanan bazı siber saldırıların, dijital sistemlere bağımlılığın ne kadar hassas bir güvenlik sorunu doğurabileceğini gösterdiğini belirten Darıcı, kamusal düzeyde siber güvenliğin daha fazla önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

“Kamusal ve Kritik Veriler Koruma Altında Olmalı”

Siber Güvenlik Başkanlığı’nın, Türkiye’nin siber güvenlik mekanizmalarını güçlendireceğine inandığını ifade eden Darıcı, “Emniyet, jandarma ve TUSAŞ gibi kritik kurumlarda çalışan personelin verileri çok iyi korunmalı. Aksi halde, yıllarca üzerinde çalışılan projelerin bilgi sızıntıları veya çalınan veriler nedeniyle kaybedilmesi büyük güvenlik açıklarına yol açar” dedi.

Siber Güvenlik Başkanlığı’nın, Türkiye’nin dijital güvenliğini artırmaya yönelik atacağı adımlar, ulusal güvenlik açısından büyük bir öneme sahip olacak. Başkanlık, bilinçlendirme çalışmalarıyla toplumu bilgilendirmenin yanı sıra, siber saldırılara karşı teknolojik altyapıyı güçlendirmeyi hedefliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.