DOLAR 38,2452 0.04%
EURO 43,9410 -0.06%
ALTIN 4.078,420,08
BITCOIN 3234955-0.2503%
Sivas
15°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

ULUS OLMAK

ULUS OLMAK

ABONE OL
Mart 10, 2025 11:11
ULUS OLMAK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

     Aynı topraklar üzerinde yaşayan, aynı kaderi paylaşan, benzer koşullardaki toplumlar dayanışma, yardımlaşma ve korunma gereksinimlerini karşılamak durumundadır. Kemalizm’in ulusçuluk ilkesi de bağımsızlık ve çağdaşlaşma dır. Atatürk Türk toplumunun çağdaş uluslar topluluğunun eşit haklara sahip olmasını sağlamıştır.

     156 ülkenin oy birliği ile 1981 yılını UNESCO Atatürk yılı ilan etti. İlan edilen kararda Atatürk şöyle tanımlanıyor: “Uluslararası barış ve anlayış yolunda çaba harcamış üstün bir kişi, olağanüstü bir devrimci, sömürgecilik ve emperyalizme karşı savaşan ilk lider, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, insanlar arasında hiçbir renk, din, ırk ayrımı gözetmeyen eşsiz bir devlet adamı.”

     Atatürk’ün bölge ve Dünya barışına yaptığı katkılardan dolayı düşmanlarca bile övülmesi onun ulusçuluk anlayışının evrenselliğini gösterir. Atatürk Anadolu’nun bütün kültürlerine sahip çıkarken, Türk ulusunun ortak mirasına da sahip çıkıyordu. Anadolu’da yaşayan herkesin bir ulusun asıl üyeleri olduğunu da söylüyordu. Kendini kul olarak gören, karmaşık etnik bir yapıdan, kendine güvenen eşit, çağdaş bir ulus yaratmak istiyordu.

     Bu anlayış içerisinde “ Ne mutlu Türk olana” dememiş, “Ne mutlu Türküm diyene” demiştir. Bu sözüyle Anadolu toprakları üzerinde yaşayan kıvançta, kederde ve her alanda dayanışma içerisinde olan toplumun ortak ismidir. “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.” Ulus devlet olmanın önemi neydi? Çağdaş toplum olabilmenin, demokrasiye geçebilmenin, insan haklarına saygılı eşit yurttaş olabilmenin koşulu ulus devlet olmaktan geçiyordu. O dönemde Anadolu Aşiret, kabile, boy olarak feodal ümmet esaslı bir tarım toplumu idi.

     Ulus olmanın olmaz ise olmazları vardı. Çağdaş dünyaya uyum sağlamak için sanayi devrimini yakalamak gerekiyordu. Türk dilini yabancı dillerin boyunduruğundan, etkisi altından kurtarmak gerekliydi. Bir toplumun ilerleyebilmesi, medeni dünyaya uyum sağlayabilmesi için en önemli olanı da eğitim di. Eğitim olmadan feodal, toprak ağalarının, aşiretlerin, tarım ve ümmet toplumundan, tarikat ve cemaat şeylerinin etkisinden kurtulmak imkansız idi.

     Bunun içinde dil devrimini başlattı. Halkın okuma yazma öğrenmesini kolaylaştırmak, eğitim seviyesini yükseltmek, çağdaş uygarlığa ulaşmak için, öğrenilmesi güç olan 482 işaretli Arap, fars karışımı olan alfabeyi değiştirip, yerine yazması, okuması ve anlaması daha kolay olan 29 harfli alfabeyi getirdi. Bu sayede büyük bir okuma yazma seferberliği gerçekleşti.

     Atatürk ortaçağ karanlığı yaşayan bir toplumdan, çağdaş modern bir ulus devlet yarattı. Bugün dünya ulusları içerisinde gururla yaşayabiliyor, mazlum toplumlara ve İslam ülkeleri içerisinde örnek olarak gösterilen ülke isek bunu ulus toplum olmamıza borçluyuz…

10 Mart 2025

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.